Tor چیست؟

BirHosting Tor
توسط

Tor شبکه‌ای است که امکان این را میدهد تا هویت‌ کاربران را در فضای اینترنت مخفی‌سازی کرد و از دسترسی سیستم‌های نظارتی، مکان‌یاب و غیره به حریم خصوصی کاربران جلوگیری می‌کند. برای اتصال به این شبکهٔ امنیتی نیاز به نسخه‌ای خاص و تغییریافته از مرورگر فایرفاکس خواهید داشت که تحت‌عنوان Tor Browser شناخته می‌شود.

با استفاده از Tor می‌توانید در فضای وب بدون شناخته شدن به جستو جو بپردازید. این در حالی است که تور به کاربر این امکان را می‌دهد تا هویت واقعی خود را پنهان کند تا با این کار از کاربرانش در مقابل جاسوسی و غیره محافظت می‌کند. تقریباً می‌توان گفت که تور یکی از معدود گزینه‌های مورداعتماد برای وب‌گردی ناشناس و امن است که در ادامه بیشتر به بررسی این شبکه خواهیم پرداخت.

BirHosting Tor

تاریخچهٔ Tor

Tor Project یک شرکت یا سازمان غیرانتفاعی است که در حال حاضر توسعه و نگه‌داری از این شبکه را بر عهده دارد و این در حالی است که کمک‌های مالی هم غالباً از سمت دولت‌های آمریکا، سوئد و برخی اسپانسر‌های دیگر ارائه می‌شود.

Tor بر اساس ایدهٔ Onion Routing که توسط Paul Syverson ،Micheal G Reed و David Goldschlag در آزمایشگاه‌های Naval آمریکا در دههٔ ۹۰ میلادی توسعه داده شده بود، تولید شد. نسخهٔ آلفای پروژهٔ The Onion Router یا به‌ صورت خلاصه TOR توسط Roger Dingledin و Nick Mathewson توسعه داده شد و در بیستم سپتامبر ۲۰۰۲ منتشر شد و توسعهٔ این پروژه نیز زیر چتر مالی Electronic Frontier Foundation یا به اختصار EFF ادامه دارد.

BirHosting Tor 1

Tor چطور کار می‌کند؟

تور همان طور که گفتیم بر اساس ایده Onion Router (روتر پوست‌پیازی) کار می‌کند به این صورت که ابتدا اطلاعات کاربر به اصطلاح اِنکریپت (رمزنگاری) می‌شود سپس در بین رِله‌های مختلفی که در شبکهٔ تور وجود دارد جابه‌جا می‌شود.

اِنکریپشن چندلایه باعث امنیت هویت کاربر می‌شود که برای درک بهترو آسان تر سازوکار تور، همان‌طور که در تصویر زیر ملاحظه می‌کنید، می‌توانید لایه‌های مختلف یک پیاز را در نظر بگیرید:

BirHosting Tor 2

در هر بخش تور، یک لایهٔ اِنکریپشن رمز‌گشایی می‌شود و باقی اطلاعات به بخش بعدی، که کاملاً تصادفی انتخاب می‌گردد، ارسال می‌شود تا به مقصد نهایی برسد و آخرین بخش، که اطلاعات را به سرور مورد نظر می‌دهد، به‌ عنوان منبع اصلی اطلاعات خواهد بود که در نتیجه پیگیری هویت کاربر یا سرور برای هرگونه سرویس نظارتی کار مشکل و پیچیده‌ای خواهد بود (جدای از اینکه سرویس Tor به کاربران امکان گمنامی و ناشناس بودن می‌دهد، این سرویس را می‌توان برای سرویس‌های به اصلاح P2P مثل BitTorrent برای دانلود تورنت در بستر اینترنت نیز تنظیم کرد.)

با این وجود، Tor با یکسری انتقادات شدید نیز مواجه است چرا که چنین سرویسی برای بسیاری فعالیت‌های مجرمانه مانند نفوذ‌های اطلاعاتی، خرید و فروش مواد مخدر و غیره بسیار مناسب است. همچنین این سرویس توسط گروه‌های مجرمانه برای ارتباطات در سطح اینترنت بدون اینکه هویت‌شان فاش شود استفاده می‌شود و این در حالی است که سرویس تور کار را برای نهاد‌های اطلاعاتی و امنیتی برای رصد کردن این‌گونه مجرمین سایبری بسیار سخت می‌کند. در عین حال، از نظر آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA)، سرویس Tor نهایت ناشناسی و امنیت در وب است که البته برخی بر این باورند از آنجا که تور از سمت دولت آمریکا حمایت مالی می‌شود، در پشت پرده اطلاعات کاربران را در اختیار NSA می‌گذارد

آیا استفاده از Tor امن و مطمئن است؟

با گذشت زمان ، خیلی‌ها مدعی شده‌اند که ناشناسی Tor را توانسته‌اند زمرگشایی کنند و هویت واقعی کاربر را فاش سازند که یکی از معروف‌ترین این موارد Bad Apple است که محققین مدعی شدند که توانسته‌اند آی‌پی‌های ده هزار کاربر تور که از بیت‌تورنت استفاده می‌کردند را شناسایی کنند. باگ Heartbleed نیز یکی از بزرگترین مشکل‌های Tor بوده است که در سال ۲۰۱۴ شبکهٔ تور را برای چند روز از کار انداخت.

BirHosting Tor 3

Tor نشان داده است که می‌تواند امنیت و ناشناسی در فضای وب را به کاربرانش بدون هیچ هزینه‌ای ارائه دهد؛ هرچند توسعه دهنده های Tor نیت بدی در ساختش نداشته‌اند، اما بسیاری از مجرمان این سرویس را به شکل مد نظر خودشان پیکربندی کرده و مورد استفاده قرار می‌دهند (لازم به ذکر است که سرویس‌های مشابه تور همچون I2P و Freenet جزو دیگر شبکه‌های ناشناس ماندن در بستر اینترنت هستند که به‌ نوعی می‌توان آن‌ها را جایگزین Tor قلمداد کرد.)

به طور خلاصه، اگر می‌خواهید در وب ناشناس باشید، می‌توانید از Tor استفاده کنید و از سایت‌هایی که به شما به دلایل مختلف سرویس نمی‌دهند استفاده کنید اما به یاد داشته باشید که شاید در شبکهٔ Tor شناسایی افراد سخت و مشکل باشد، اما هرگز غیرممکن نیست!ش


پست های توصیه شده